A Joghallgatók Önképző Szervezetének szakmai és jogtudományi pillére a Jogtudományi Alelnökség. Önképző szervezethez híven feladataink közé tartozik a heti rendszerességgel tartott önképzések koordinálása, melyek keretein belül a tagok még bővebb és mélyebb szakmai és kulturális ismeretekre tehetnek szert.

Az önképzések mellett a JÖSz kiemelt fontosságú alapköve  a kurzusrendszer. Ennek keretein belül lehetősége nyílik a tagoknak az Egyetem oktatói, vagy akár gyakorló jogászok által heti rendszerességgel tartott tanórákon való részvételre. Ezek az egyetemi szemináriumokhoz hasonló kurzusok olyan szakmai és jogi ismeretek elsajátítását teszik lehetővé, amelyek nagyban segítik tagjaink egyetemi előmenetelét és pályafutását.

Nem utolsó sorban meg kell említenünk a JÖSz által szervezett előadásokat, beszélgetéseket, vitákat. Nem titkolt célunk, hogy a jogtudomány szépségeit ne csak tagjainkkal, hanem az egyetemi közönséggel, hallgatótársainkkal is megismertessük. Rendezvényeinkre a szakmai élet neves előadóit, elismert közéleti személyiségeket hívunk meg, és segítségükkel vizsgálunk meg egy-egy társadalmi, gazdasági vagy politikai kérdést, témát. Az elmúlt félévben volt szerencsénk meghívni a már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Atomvitánkra Lázár János, Schiffer András és Vona Gábor politikusokat, és beszélgethettünk Dr. Vékás Lajossal is a Ptk. tervezett módosításáról. Az ilyen alkalmak remek lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak arra, hogy más távlatból, szakemberek álláspontjából is megismerhessenek egy-egy aktuális témát, és kérdéseikre maguktól az előadóktól kaphassanak kielégítő választ.

A Jogtudományi Alelnökség feladata, hogy a fent említett lehetőségekkel a magas színvonalú egyetemi oktatást kiegészítve olyan többletet adjon a JÖSz tagjainak illetve az egyetem hallgatóinak, amely segíti jogi tanulmányaikat, és magas szakmai színvonalat eredményez.

Farkas Kinga
Jogtudományi Alelnök