1. lépés: Írásbeli forduló + Motivációs levél és önéletrajz

A jelentkezés első lépése egy írásbeli feladatsor kitöltése melyben elsősorban rólad, elképzeléseidről és céljaidról kérdezünk, valamint igyekszünk felmérni általános műveltséged, tájékozottságod és érvelési képességeidet. A teszt során nem kérünk tételes jogi tudást, sokkalta fontosabb számunkra az, hogy ki tudj állni álláspontod mellett, logikusan gondolkodj és tájékozott légy a hétköznapok híreivel kapcsolatban.

Alapelvünk, hogy egy jó írásbeli stresszmentes és szórakoztató, így a feladatok összeállításánál igyekszünk olyan témákat választani, olyan kérdéseket feltenni melyekre nincs rossz megoldás és elgondolkodtatóak. A stresszmentességet segíti, hogy az írásbeli eredményétől függetlenül minden jelentkező lehetőséget kap a szóbeli fordulóra.

Fontos, hogy az írásbeli kezdetéig juttasd el hozzánk motivációs leveled és amerikai típusú önéletrajzod a kapcsolat@josz.elte.hu címre, vagy hozd el nyomtatva az írásbelire! A motivációs levélben térj ki arra, hogy miért szeretnél tagja lenni a szervezetnek, mik az elvárásaid és a céljaid!

Az idei írásbeli időpontjai október 10. (szerda) valamint október 11. (csütörtök) 18:00. A két időpont közül válaszd bátran azt, amelyik kényelmesebb számodra!

 

2. lépés: Szóbeli forduló

A szóbeli fordulóra minden jelentkezőt behívunk, aki a motivációs levelét és önéletrajzát leadta valamint az írásbeli feladatsort megírta. Ebben a fordulóban célunk, hogy egy nagyjából 10 perces beszélgetés során jobban megismerjünk. A beszélgetés előtt nem kell semmilyen előre megadott szakirodalmat vagy cikket elolvasnod, hisz elsősorban önéletrajzod, motivációs leveled és az általad megírt írásbeli dolgozat lesz beszélgetésünk alapja.

Az idei szóbeli forduló során három időpont közül választhatsz: október 15-én (hétfőn), október 16-án (kedden) és október 17-én (szerdán) várjuk majd a jelentkezőket.

3. lépés: A felvételi tábor

A legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezőket egy kétnapos felvételi táborba invitáljuk meg, melynek célja, hogy kötetlenebb formában ismerkedjünk meg Veletek és különböző játékok és szimulációk segítségével mérjük fel a bennetek rejlő lehetőségeket. A táborra november 9. és 10. között kerül majd sor.


 

Gyakran ismételt kérdések:

Miért kap mindenki lehetőséget a szóbeli fordulón való részvételre?

Úgy gondoljuk, hogy egyetlen írásbeli teszt nem elég ahhoz, hogy megismerjünk egy embert és a benne rejlő lehetőségeket valamint szeretnénk ha mindenki bemutathatná magát és képességeit az írásbeli dolgozatának eredményétől függetlenül.

Harmadéves vagyok. Csatlakozhatok még a JÖSz-höz?

Igen! A felvételi eljárásunk során elsőtől harmadévig várunk mindenkit aki úgy gondolja, hogy értékes és aktív tagjává tud válni közösségünknek.

Nem tudok lemenni a Felvételi Táborba. Ez azt jelenti, hogy elveszítem a lehetőséget arra, hogy tag legyek?

A felvételi táborban a jelentkezőknek lehetőségük van jobban bemutatni magukat így mindenképp nagy segítség számunkra akkor, amikor döntünk arról, hogy kiket tudunk felvenni. Emellett viszont fontos, hogy a tábor kihagyása nem jelenti azt automatikusan, hogy elveszíted az esélyed a tagságra, ha korábban jól szerepeltél, és a Felvételi Bizottság úgy ítéli meg, hogy jó tagjává válhatsz közösségünknek felvételt nyerhetsz. Ennek ellenére mindenképp javasoljuk a táborban való részvételt, hisz ezen forduló nélkül nehezen tud majd dönteni a Felvételi Bizottság Rólad.

Hogy néz ki a szóbeli beszélgetés?

A szóbeli forduló egy rövid, 10 perces beszélgetés a Felvételi Bizottság  kilenc tagjával, akik elsősorban az önéletrajzoddal, motivációs leveleddel és írásbeli feladatsoroddal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Ebben a fordulóban a cél az, hogy kötetlenül, egy baráti beszélgetés formájában megismerjünk. Az idő rövidsége miatt többnyire rövid válaszokat igénylő kérdésekre, 4-5 mondatos érvelési feladatokra számíthatsz.

Mire lehet számítani a Felvételi Táborban?

A Tábor célja, hogy a Felvételi Bizottság tagjai kötetlenebb formában, közvetlenebbül megismerhessék a jelentkezőket. Elsősorban szituációs játékokra, beszélgetésekre számíthatsz de fontos részét képezik a programnak a kötetlen, közösségépítő események is, legyen szó akár közös esti vetélkedőről vagy kirándulásról.

Kik a Felvételi Bizottság tagjai?

A Felvételi Bizottság tagjai közé tartozik a JÖSz elnöke, jogtudományi alelnöke, igazgatója valamint a JÖSz Közgyűlése által választott 5 további tag és a Felvételi Bizottság elnöke. A FEB összeállítása során fontos szempont számunkra, hogy változatos csapattal találkozhassanak a jelentkezők, így mind az évfolyamok tekintetében, mind érdeklődési körök és képzettségek tekintetében széles skálát fednek le felvételiztetőink.


 

Amennyiben bármilyen kérdésed van a felvételi eljárásra nézve, lépj velünk kapcsolatba Facebook oldalunkon, vagy e-mailen keresztül! Tagjaink szívesen válaszolnak kérdéseidre!

 

A felhasznált kép szerzője: Regasterios